Много популярно ястие в Египет, а и в целия арабски свят, в къщи се яде почти всеки ден, както и обикновения бял ориз, вместо хляб. Чудесна гарнитура е.
Продукти (за 4 души):
- 2 чаени чаши ориз
- 1/2 чаена чаша фиде
- 1/2 чаена чаша олио или краве масло
- 2 1/2 чаени чаши вода
- сол на вкус
Приготвяне:
- Измива се ориза под течаща вода ( докато водата се избистри) и се отцежда.
- В дълбок съд се загрява олиото (маслото) и се запържва фидето до кафеникаво.
- Прибавя се ориза и се разбърква с фидето.
- Прибавя се водата и солта и се разбърква.
- Покрива се с капак и се оставя да се изпари водата на най- слабия огън.
В зависимост от вида на ориза, с който правите ястието, може да се прибави повече или по-малко вода. Правилото, което ми казаха арабките, е- колкото ориз, толкова вода, на най- слабия огън.
Rice with vermicelli- ruzz wi she'reya
Many popular dish in Egypt, and in the entire Arab world, in our house we eat it almost every day, as well as plain white rice, rather than bread. It's wonderful garnish.
Ingredients
- 2 cups rice
- 1/2 cup vermicelli
- 1/2 cup oil or butter
- 2 1/2 cups water
- salt
Cooking Instructions
- Wash rice with running water and drain.
- In a deep pot heat oil (or butter) and vermicelli until golden brown.
- Add rice and stir to mix with vermicelli.
- Add water and salt and stir.
- Cover, move to lowest heat and leave to cook. Water has to be vaporized.
Depending on the kind you use, you may need to put more or less quantity of water on the rice. Arab-women said to me golden rule- as rice, as water, the most weak fire.
Няма коментари:
Публикуване на коментар