сряда, 16 декември 2009 г.

Egyptian food

Egyptian cuisine is spicy and delicious, a rich and varied blend of Mediterranean and Middle East flavors, it is influenced by the Lebanese, Syrian, Greek, Turkish and Italian cuisine.
The most astonishing fact for me is that Egyptian and Bulgarian food are very alike, and a lot of Bulgarian dishes have Arabic names.
Bulgarian- Arabic:
turshia- torshi
halva- halawa
kiufte- kofta
portokal- portokal
chai- shai
pastarma- bastarma
trapeza- trapeza

Египетската кухня

Тъй като Египет опира географски до Червено и Средиземно море, храната му е прекрасна, богата и разнообразна смес от Близкоизточната и Средиземноморската кухни, повлияна от Ливан, Сирия, Гърция, Турция и Италия.
За мен беше много интересно и учудващо да открия колко много еднакви манджи имаме с египтяните, и колко много наименования са дошли от арабския език:


бъларски- арабски:

туршия- торши
халва- халауа
кюфте- кофта
портокал- портокал

чай- шай
пастърма- бастърма
трапеза- трапеза

In our family we have argues frequently- is this or that dish Bulgarian or Egyptian? For me this is Kiufteta po Chirpanski, for my husband this is batates wi kofta:

В семейството ни често спорим за разни ястия- дали са български или египетски. Това дали са Кюфтета по Чирпански или са бататес уи кофта?



Egypt has several national dishes- Ful mudammas (mashed fava beans), koushari (a dish consisting of brown lentils, macaroni, rice, chickpeas and a spicy tomato sauce), kebab and kofta (usually made of lamb meat, chops & minced meat on skewers grilled on charcoal), mahshi (stuffing spicy rice in vegetables like green pepper, eggplants, courgettes and tomatoes) - mahshi warraq enab (rolled in grapevine leaves) and mahshi koronb (rolled in cabbage leaves), shawarma (sandwich of shreded meat or chicken, usually rolled in pita bread with tahini sauce and salad), taamiya (the spicy patty made from dried beans, a great vegetarian dish, мakes a great sandwich too), molokheyya (green soup made from finely chopped leaves), tahini (sesame paste). Wine is rare and usually reserved for the wealthy, but with an abundance of barley and because it is affordable, beer is quite common.
I will continue to tell you about Egyptian food in my next posts.

Някои от националните египетски ястия- фул мудамас (яхния от бакла), кушари (ястие с леща, макарони, ориз, нахут и лют доматен сос), кофта и кебап (кюфтета и кебап от агнешко месо), махши (пълнени малки патладжанчета или тиквички с ориз), махши (уараа айнаб) (сармички в лозови листа), махши коронб (малки сармички в пресни зелеви листа), шауарма (сандвич с месо, салата и сос от тахан в арабско хлебче- подобно на турския дьонер кебап), тамия ( кюфтенца от бакла, нахут или фасул, чудесно вегетарианско ястие, с тях се правят и хубави сандвичи), мулукия (супа от дребно накълцани листа от юка), тахини (сос от сусамова паста). Виното е рядкост и e за по- горните социални класове от населението, но бирата е много популярна и достъпна, поради богатите реколти от ечемик. И все пак родината на бирата е Египет.
Ще разказвам за египетската кухня в следващите си публикации.

Ful mudammas




Koushari




Mahshi







kebab, kofta and mahshi warraq enab








Mahshi coronb






Shawarma








Taamiya








Molokheyya










Tahini








Egyptian wine








And the next Egyptian recipe:


Ful Mudammas (Broad Beans in Sauce)

Ingredients
* 2 cans (15-ounce each) cooked fava beans
* 6 cloves garlic, or to taste
* 1 teaspoon salt, or to taste
* 1 Tablespoon lemon juice, freshly squeezed
* 1⁄4 cup olive oil
* 11⁄2 Tablespoons parsley, minced
* Garnish, such as radishes, hard-boiled eggs, chopped scallions, pita bread (toasted and cut into wedges)

Procedure
Press the garlic cloves through a garlic press into a medium bowl.
Mash the garlic and salt together.
Next, add the lemon juice, olive oil, and parsley to the garlic mixture and combine thoroughly.
Drain the beans well, rinse, and put beans into a large pot over low heat.
Add garlic mixture and stir with a wooden spoon to combine thoroughly.
Serve warm with the garnishes arranged on a platter

Няма коментари:

Публикуване на коментар