събота, 5 декември 2009 г.

Egyptian breakfast

Ето любимата ми египетска закуска- тамия (или фалафел в Ливан и Сирия), пържени патладжани и домати с кресон (Lepidium sativum). Кресонът е силен афродизиак, влияе чудесно на мъжката потентност. Всичко това се слага в половин арабско хлебче- много вкусно! Струва 4 паунда ( половин евро).
This is something I like most: our egyptian breakfast- taamiya (falafel), fried eggplats and tomatoes with cress (Lepidium sativum). The cress is a good aphrodisiac. All this you have to fill in a half of eish (egyptian bread)- yoummy! and costs 4 EGP (half euro).


Мога да излапам към 6 от тия- срам ме е:)))
I can eat about 6 of these...shame on me:)))


А това е моята домашно приготвена тамия, но е от нахут.
This is taamiya, I made from chickpeas. Here is the recipe:

1/2 пакет нахут (леблебия)
1 голяма глава лук
4-5 скилидки чесън
1/2 връзка магданоз
1/2 връзка копър
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
сол, черен пипер, кумин, бахарат (смес от седемте подправки)
олио за пържене

Нахутът се накисва във вода за минимум една нощ- трябва да набъбне и да удвои обема си. Премахват се люспите.
Смилат се в пасатор или машинка за месо, може и на ръка да се смачкат.
Лукът и чесънът се нарязват на дребно и също се пасират.
Прибавят се ситно нарязаните магданоз и копър, содата, подправките и се омесва тесто.
Оформят се малки кюфтенца и се пускат в силно загрято олио. Внимавайте да не се разпаднат- стискайте силно при оформянето на кюфтетата и не ги обръщайте преди да са се изпържили добре отдолу.

1 / 2 package checkpeasеs
1 large onion
4-5 cloves garlic
1 / 2 bunch parsley
1 / 2 bunch dill
1 teaspoon baking soda
salt, pepper, Kumin, allspice (mixture of seven spices)
oil for frying

Soak chickpeas in water for at least one night, its volume should swell to double. Remove the husk.
Ground in a blender or machine for meat, or it can be crushed by hand.
Add onions and garlic- it should be finely chopped.
Add chopped parsley and dill, baking soda, spices and knead dough.
Shape a small meatballs and place in a highly heated oil. Be careful- meatballs can easier break while frying- you should squeeze well shaping the meatballs and do not pay before they fry better below.


Това е най- популярната египетска закуска- фул ( египетски боб или по нашему бакла), тамия, хляб, пържен патладжан, люта салата от домати с кресон и туршия. От всичко това се слага в хляба и ето я закуската.
This is the most popular egyptian breakfast- ful mudammas, or mashed fava beans, taamiya, eish baladi, fried eggplats, hot spisy tomatoes with cress, torshy. All of these you have to fill in the bred and eat like a breakfast.
Тамията се прави от фул ( бакла)- виж рецептата долу. Фул мудаммас- лютива яхния от бакла, лук и домати.
The egyptian taamiya is made from ful (fava beans)- see the recipe below.
Ful mudammas is a spicy bean paste with onions and tomatoes.
Туршията, разбира се, е лютива.
Torshy- of course hot spisy.






TAAMIYA "FALAFEL"/ Vegetable Patties
Ingredients:
1 lb. fava beans, skinned and split 4 tsp. cumin, ground
1/2 cup dried chick peas 2 tsp. coriander, ground
1/2 cup parsley, finely chopped 2 Tbs. salt
1/2 cup coriander, fresh and finely chopped 1/2 tsp. pepper
1 cup green onions, finely chopped 2 tsp. baking soda
2 Tbs. dill, fresh and chopped or 1/2 tsp. dry dill 1/2 cup sesame seeds, roasted
8 cloves garlic, finely chopped vegetable oil for deep frying

Soak fava beans and chick peas in water overnight, or at least for 15 hours. First grind chick peas until very fine, add beans, fresh parsley, fresh coriander, green onions, dill and garlic. Grind altogether in food processor until a very fine paste is obtained, adding 7 or 8 tablespoons of water. Add ground cumin, ground coriander, salt, pepper and mix well by hand. Refrigerate for an hour to make it firm. At this stage the paste can be frozen in small packets. Thaw when needed and add baking soda 1/2hour before frying.

With wet fingers shape into walnut size balls 1 1/2" in diameter (or use cylindrical steel spring mold*), flatten to form small patties, dip one side in sesame seeds and deep fry in hot oil. Turn over until well browned and crisp. Drain on paper towels.

Serve hot with pocket bread. Side dishes of Tehina dip, green onions, tomatoes, radishes, pickles (145) and chopped parsley are usually served with Falafel.

Yields 55 patties

3 коментара:

  1. I hope she dont delete this but any way she is agood cooker and she learn fast. despite I dont like this food so much( with exception of the cress of course) but i really like whatever she cook.

    ОтговорИзтриване
  2. Внимавайте с тези теста
    http://val.log.bg/article.php?article_id=44656

    ОтговорИзтриване
  3. Ами именно, че няма теста тука- всичко е здравословно, предимно зеленчуци. И най- важното- още няма хормони в храната.

    ОтговорИзтриване