четвъртък, 24 декември 2009 г.

Рождественско обръщение на Патриарх Максим и Митрополит Кирил

"До г-жа Ноаман - Отман
Египет

Уважаема г-жо Ноаман - Отман,
Получих имейла и желанието Ви да получите заедно с другите госпожи - българки, Рождественско послание от България. Надявам се, че за Вас и всички тях ще бъде голяма духовна радост да получите Рождественското Патриаршеско послание на Негово Светейшество Българския Патриарх Максим и Св. Синод на Българската православна църква, което ще Ви приложа към това електронно писмо. Заедно с това от своя страна пожелавам на Вас и всички българки да посрещнете този светъл празник като всички българи - православни християни, със старанието да превърнем сърцето и душите си във Витлеемска ясла, за да се роди в нас Богомладенецът и с Него Божият мир, за да цари той в нашите отношения с всички люде, да прославяме Бога и да Му благодарим за всички Негови благодеяния, които Той постоянно излива върху нас и да се стараем с всички усилия да има блага воля между човеците, съгласно с ангелското песнопение в Рождественската тиха и свята нощ: "Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!" /Лука 2:14/
Изпращам Ви картичка от нашата катедрала, направена от нашите деца, както и снимка на наше смирение с деца от училището по вероучение във Вълчи дол.
Честито Рождество Христово и Новата 2010 година!
За много и благодатни години!
С благословение,
+ Варненски и Великопреславскимитрополит Кирил
23.12.2009 г.
гр. Варна "






Рождественско послание 2009 г. на Негово Светейшество Максим,
Патриарх Български и Митрополит Софийски

Твоето Рождество, Христе, Боже наш, озари света със светлината на богопознанието.
Тропар, гл. 4.


Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,
Всеки път на границата между старата и новата година едно събитие от свещената история ни изпълва с такава неописуема радост и внася в сърцата и в домовете ни такава топлина, каквато нищо друго под слънцето не може да ни дари. Това единствено по рода си събитие е Рождеството в плът на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Всяка година в деня на Неговото Рождение ние, верните членове на светата Му Църква, се изпълваме с радост и умиление при спомена за Младенеца от Витлеемската пещера, за Бога, приел нашата човешка природа и станал Син Човешки, за да даде възможност на нас, по думите на великия св. Атанасий, да станем синове Божии.
Хилядолетия наред това божествено събитие е било само очаквано. Хилядолетия наред Израил е живял с вяра и с надежда за идването на Месия ¬ Спасителя на света. И ето, че в Рождественската нощ дългоочакваното събитие настъпва. Ето че Помазаникът вече е дошъл, "защото ¬ както пише св. евангелист Лука ¬ у Бога няма да остане безсилна ни една дума" (Лука. 1:37). Изпълнило се е пророчеството на св. прор. Исаия, в което се казва: "Ето, Девицата ще зачене и ще роди Син, и ще Му нарекат името Емануил, което ще рече: с нас е Бог" (Ис. 7:14). В тази нощ светът вече е посрещнал Своя божествен Спасител. В човешката история е настъпило нечувано събитие, за което дотогава са знаели само верните чада от дома Израилев, но за което вече ще узнаят и всички останали, тъй като вестта за Него ще се разпространи по всички краища на света и сред всички народи (Мат. 28:19). Открила се е "великата тайна на благочестието" и Бог се е явил в плът (1 Тим. 3:16). Открила се е и тайната на богопознанието, както за това свидетелства Църквата в своето богослужение и в своето богословие ¬ тайна, която тя открито възвестява на света вече цели две хилядолетия, като пази и до днес неповредена вярата "веднъж завинаги предадена на светиите" (Иуда. 3).
Но Бог е тук сред нас и сега. Ето, днес Той отново се ражда, за да донесе и в нашия свят Своя мир и Своята любов, та в изобилието на благодатта Му да вървим и ние по пътя към живота и Неговото вечно Царство. Нашата вяра и неизменната ни любов към родилия се днес във Витлеем Спасител и сега остават най-яркото свидетелство за Неговото лично присъствие в света и в живота на всеки от нас. На тези мисли ни навежда не само тайнствената атмосфера на Рождественската нощ, притихнала в очакване на Младенеца, но и усещането за раждането на Христа в сърцата на всеки от нас тогава, когато Го обичаме, когато Го следваме и пазим заветите Му да любим един другиго (Иоан. 13:34).
В тази нощ си спомняме и песента на ангелското войнство: "Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!" (Лука. 2:14). В нашите дни на продължаващи военни конфликти и действия на "поднебесните духове на злобата" (Еф. 6:12) ние все повече си даваме сметка каква голяма необходимост имаме тъкмо от воля за добротворство и от изобилие на онзи божествен мир, който дойде в нашия свят с раждането на Божия Син. Ето защо днес е особен ден, в който да въздадем не само "слава във висините", но и истинска дейна благодарност към нашия Творец и небесен Отец, Който "толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен" (Иоан. 3:16).
Братя и сестри,
Денят на Христовото Рождество е ден на неземна радост и ликуване! Днес в своето празнично рождественско богослужение Църквата отново възпява как "Ангелите с пастирите славословят, а мъдреците със звездата пътуват, защото заради нас се роди Младенец ¬ Предвечният Бог" (Кондак, гл. 3 на Рождество Христово). На днешния ден в града Давидов преди повече от две хилядолетия е поставено началото на нашето спасение! Нека прочее отворим вратите на домовете и сърцата си, за да посрещнем и приютим там Родилия се в тази свята нощ "Спасител, Който е Христос, Господ" (Лука. 2:11).
В деня на Христовото Рождество отново се обръщаме към всички вас ¬ клир и миряни на родната ни Църква, в пределите на родината ни и далеч от нея, с топъл архипастирски благослов и гореща молитва към Всеподателя да не отнема благоволението Си към нашия христолюбив народ, та всякога укрепвани от Божията десница да преуспяваме в любовта и благочестието за слава на Родилия се Богомладенец!
Благодатта и мирът на Господа Иисуса Христа да бъдат с всички вас! Амин.



ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

† МАКСИМ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ И МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ

ЧЛЕНОВЕ НА СВ. СИНОД:

† Врачански митрополит КАЛИНИК

† Сливенски митрополит ЙОАНИКИЙ

† Видински митрополит ДОМЕТИАН

† Варненски и Великопреславски митрополит КИРИЛ

† На САЩ, Канада и Австралия митрополит ЙОСИФ

† Великотърновски митрополит ГРИГОРИЙ

† Русенски митрополит НЕОФИТ, наместник на

овдовелия Доростолски митрополитски престол

† Неврокопски митрополит НАТАНАИЛ

† Плевенски митрополит ИГНАТИЙ

† Старозагорски митрополит ГАЛАКТИОН, временно управляващ Западно- и Средноевропейска епархия

† Ловчански митрополит ГАВРИИЛ

† Пловдивски митрополит НИКОЛАЙ

Няма коментари:

Публикуване на коментар