сряда, 23 декември 2009 г.

Egyptian artifacts- back at home

Земите на днешен Египет са неизчерпаем извор на исторически ценности, всяка археологическа експедиция е увенчана с успех, всяка копка вади безценни артефакти. Но много от тях не са в Египет, а в различни музеи по цял свят. Някои са попаданали там "легално", други са откровено откраднати. Шумна борба за връщането на ценностите в родината им води проф. Захи Хауас, генерален секретар на Висшия съвет по древностите в Египет. Откакто той е поел този пост, в Египет са върнати над 5000 предмета, красили европейски и американски музеи. През октомври той обяви прекъсване на всякакво сътрудничество с Лувъра, докато не бъдат върнати петте надгробни фараонски обелиска, намиращи се там. Скоро след това Франция се съгласи да ги върне, а на 14 декември президентът Саркози символично предаде на египетския си колега Мубарак една от фреските.
Друг спорен артефакт е бюстът на Нефертити в Берлинския музей. Борбата за него се води от години, но днес египетското правителство е твърдо решено да постигне успех и да върне реликвата в историческата и родина.
В интересно интервю пред египетския "Ал Масри Алиум" проф. Хауас изтъква, че антиките, които той иска обратно са основно шест: Бюста на Нефертити от Берлинския музей, Дендрийския Зодиак и статуята на Имхотеп (строителя на Великата пирамида) от Лувъра, Розетския камък и статуята на Рамзес ІІ от Британския музей, статуята на архитекта на Втората пирамида от музея в Хилдесхайм, Германия.
Египет ще осъщестява натиск за възвръщането на артефактите си в сътрудничество с други държави, имащи този проблем, като Гърция, Турция, Гана... В началото на 2010 г. ще се проведе среща между 12 държави, които са имали велики цивилизации, и чиито антики са били окрадени. В края на срещата ще се излезе с "пожелателен списък" на нещата, които искат да им бъдат върнати.

Няма коментари:

Публикуване на коментар