сряда, 3 февруари 2010 г.

The Fayid Market- Пазарът във Файед

Ако някой е имал щастието да види на живо арабски пазар (сук), той знае какво колоритно нещо е, трудно описуемо с думи. Аз се осмелих да отида на сук едва след няколко месеца опознаване на живота в града, и бях единствената жена без шал на главата, което пък си беше неудобство, защото винаги ми вдигаха цените.
Пазарът във Файед е обикновен, правят го всяка сряда, предимно хора от околните села, продаващи зеленчуци, плодове, подправки, и какво ли не. Цените са ниски- голяма зелка 1 паунд, 1 кг банани- 3 паунда, 1 кг мандарини или портокали- 1 паунд, 100 грама подправки (черен пипер, бахарат, кимион...)- 0,5 паунда, 1 кг картофи ( няма по- вкусни от египетските картофи, да ме прощават в Смолян)- 1 паунд, 1 евро= около 8 паунда. Тегленето става почти на око, със сто- годишни кантари, и мерки незнайно какви, но никога клиентите не остават ощетени. Продавачите са седнали на земята, или викат силно пред сергиите. Всеки си избира сам какво да купи, което много ме радва, защото в Бг се дразнех, че на много места нямам право на избор.
В Египет плодовете и зеленчуците все още имат оня истински вкус и аромат, който за жалост почна да се губи в България. Всичко е страшно вкусно и ароматно- благодарение на Нил (цялата вода в Египет идва от реката). И макар че ям повече, отколкото в Бг, не дебелея, сигурно защото няма изкуствени неща и хормони. Тук няма и така стриктно ХЕИ, продават се яйца, мляко, сирене, риба, сладкиши, наредени по земята или върху стари дървени маси. Чудно как няма зарази.
Понеже египетските семейства са големи, жените мъкнат огромни чанти и чували с храна, и най- удивителното е как ги балансират върху главите си, невероятно.








2 коментара:

  1. Благодаря за интересните снимки, о които обикновеният човек спокойно може да си направи извод какви са там пазарите и най-много ако си нов да се загубиш,особено снимката с някакъв вид зеле......еми то листата му са навсякъде аххахах В Египет плодовете и зеленчуците все още имат оня истински вкус и аромат, който за жалост почна да се губи в България и на мен така ми казваха тези, които са били в Египет. Всичко е страшно вкусно и ароматно- благодарение на Нил , а и хората като не слагат някакви силни торове а разчитат на нормалните продукти е така.

    ОтговорИзтриване
  2. Това че си била както и ти казваш..." бях единствената жена без шал на главата, което пък си беше неудобство, защото винаги ми вдигаха цените." е доста несправедливо от моя гледна точка, да си си била сложила нещо та да ти дават и на теб на по евтино хаха но все пак традициите са си традиции.
    не знаех, че пазарът във Файед е обикновен, правят го всяка сряда, предимно хора от околните села, продаващи зеленчуци, плодове, подправки, и какво ли не. Но поне знаеш, дойде ли сряда си на пазар за плодове и зеленчуци и ако са пресни си заслужава.

    ОтговорИзтриване