понеделник, 28 декември 2009 г.

2 Days after Christmas

Two days after Christmas my family spent the day at the beach in Fayed. Fayed is located on the shore of the Great Bitter Lake, part of the Red Sea. Incredibly beautiful, beach is deserted in winter, but during the warmer months, is full of people. Because of its proximity to Cairo (located a hundred kilometers perfect highway), years ago Fayed was notorious and much frequented resort. Some of the wealthier inhabitants of the capital have bought villas here. Things change when anew road was build directly between Cairo and another resort town.
The beach is managed by both the government and by private individuals, and the entrance s paied (we paid under 5 EGP per person, there are beaches for 80 pounds a day).

Два дни след Коледа моето семейство прекара деня на плажа във Файед. Файед е разположен на брега на Голямото Горчиво Езеро, част от Червено море. Невероятно красиво е. Плажът е пуст през зимата, но през топлите месеци е пълно с хора. Поради близостта си с Кайро ( намира се на стотина километра по перфектна магистрала), преди години Файед е бил известен и много посещаван курорт. Някои от по- заможните столичани са си купували и вили тук. Нещата се променят след като е построен пряк път между Кайро и друг курортен град.
Плажната ивица се стопанисва както от Правителството, така и от частни лица, и входът се заплаща (ние платихме по 5 паунда на човек, има плажове и за 80 паунда на ден.


















четвъртък, 24 декември 2009 г.

Рождественско обръщение на Патриарх Максим и Митрополит Кирил

"До г-жа Ноаман - Отман
Египет

Уважаема г-жо Ноаман - Отман,
Получих имейла и желанието Ви да получите заедно с другите госпожи - българки, Рождественско послание от България. Надявам се, че за Вас и всички тях ще бъде голяма духовна радост да получите Рождественското Патриаршеско послание на Негово Светейшество Българския Патриарх Максим и Св. Синод на Българската православна църква, което ще Ви приложа към това електронно писмо. Заедно с това от своя страна пожелавам на Вас и всички българки да посрещнете този светъл празник като всички българи - православни християни, със старанието да превърнем сърцето и душите си във Витлеемска ясла, за да се роди в нас Богомладенецът и с Него Божият мир, за да цари той в нашите отношения с всички люде, да прославяме Бога и да Му благодарим за всички Негови благодеяния, които Той постоянно излива върху нас и да се стараем с всички усилия да има блага воля между човеците, съгласно с ангелското песнопение в Рождественската тиха и свята нощ: "Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!" /Лука 2:14/
Изпращам Ви картичка от нашата катедрала, направена от нашите деца, както и снимка на наше смирение с деца от училището по вероучение във Вълчи дол.
Честито Рождество Христово и Новата 2010 година!
За много и благодатни години!
С благословение,
+ Варненски и Великопреславскимитрополит Кирил
23.12.2009 г.
гр. Варна "






Рождественско послание 2009 г. на Негово Светейшество Максим,
Патриарх Български и Митрополит Софийски

Твоето Рождество, Христе, Боже наш, озари света със светлината на богопознанието.
Тропар, гл. 4.


Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,
Всеки път на границата между старата и новата година едно събитие от свещената история ни изпълва с такава неописуема радост и внася в сърцата и в домовете ни такава топлина, каквато нищо друго под слънцето не може да ни дари. Това единствено по рода си събитие е Рождеството в плът на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Всяка година в деня на Неговото Рождение ние, верните членове на светата Му Църква, се изпълваме с радост и умиление при спомена за Младенеца от Витлеемската пещера, за Бога, приел нашата човешка природа и станал Син Човешки, за да даде възможност на нас, по думите на великия св. Атанасий, да станем синове Божии.
Хилядолетия наред това божествено събитие е било само очаквано. Хилядолетия наред Израил е живял с вяра и с надежда за идването на Месия ¬ Спасителя на света. И ето, че в Рождественската нощ дългоочакваното събитие настъпва. Ето че Помазаникът вече е дошъл, "защото ¬ както пише св. евангелист Лука ¬ у Бога няма да остане безсилна ни една дума" (Лука. 1:37). Изпълнило се е пророчеството на св. прор. Исаия, в което се казва: "Ето, Девицата ще зачене и ще роди Син, и ще Му нарекат името Емануил, което ще рече: с нас е Бог" (Ис. 7:14). В тази нощ светът вече е посрещнал Своя божествен Спасител. В човешката история е настъпило нечувано събитие, за което дотогава са знаели само верните чада от дома Израилев, но за което вече ще узнаят и всички останали, тъй като вестта за Него ще се разпространи по всички краища на света и сред всички народи (Мат. 28:19). Открила се е "великата тайна на благочестието" и Бог се е явил в плът (1 Тим. 3:16). Открила се е и тайната на богопознанието, както за това свидетелства Църквата в своето богослужение и в своето богословие ¬ тайна, която тя открито възвестява на света вече цели две хилядолетия, като пази и до днес неповредена вярата "веднъж завинаги предадена на светиите" (Иуда. 3).
Но Бог е тук сред нас и сега. Ето, днес Той отново се ражда, за да донесе и в нашия свят Своя мир и Своята любов, та в изобилието на благодатта Му да вървим и ние по пътя към живота и Неговото вечно Царство. Нашата вяра и неизменната ни любов към родилия се днес във Витлеем Спасител и сега остават най-яркото свидетелство за Неговото лично присъствие в света и в живота на всеки от нас. На тези мисли ни навежда не само тайнствената атмосфера на Рождественската нощ, притихнала в очакване на Младенеца, но и усещането за раждането на Христа в сърцата на всеки от нас тогава, когато Го обичаме, когато Го следваме и пазим заветите Му да любим един другиго (Иоан. 13:34).
В тази нощ си спомняме и песента на ангелското войнство: "Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!" (Лука. 2:14). В нашите дни на продължаващи военни конфликти и действия на "поднебесните духове на злобата" (Еф. 6:12) ние все повече си даваме сметка каква голяма необходимост имаме тъкмо от воля за добротворство и от изобилие на онзи божествен мир, който дойде в нашия свят с раждането на Божия Син. Ето защо днес е особен ден, в който да въздадем не само "слава във висините", но и истинска дейна благодарност към нашия Творец и небесен Отец, Който "толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен" (Иоан. 3:16).
Братя и сестри,
Денят на Христовото Рождество е ден на неземна радост и ликуване! Днес в своето празнично рождественско богослужение Църквата отново възпява как "Ангелите с пастирите славословят, а мъдреците със звездата пътуват, защото заради нас се роди Младенец ¬ Предвечният Бог" (Кондак, гл. 3 на Рождество Христово). На днешния ден в града Давидов преди повече от две хилядолетия е поставено началото на нашето спасение! Нека прочее отворим вратите на домовете и сърцата си, за да посрещнем и приютим там Родилия се в тази свята нощ "Спасител, Който е Христос, Господ" (Лука. 2:11).
В деня на Христовото Рождество отново се обръщаме към всички вас ¬ клир и миряни на родната ни Църква, в пределите на родината ни и далеч от нея, с топъл архипастирски благослов и гореща молитва към Всеподателя да не отнема благоволението Си към нашия христолюбив народ, та всякога укрепвани от Божията десница да преуспяваме в любовта и благочестието за слава на Родилия се Богомладенец!
Благодатта и мирът на Господа Иисуса Христа да бъдат с всички вас! Амин.



ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

† МАКСИМ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ И МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ

ЧЛЕНОВЕ НА СВ. СИНОД:

† Врачански митрополит КАЛИНИК

† Сливенски митрополит ЙОАНИКИЙ

† Видински митрополит ДОМЕТИАН

† Варненски и Великопреславски митрополит КИРИЛ

† На САЩ, Канада и Австралия митрополит ЙОСИФ

† Великотърновски митрополит ГРИГОРИЙ

† Русенски митрополит НЕОФИТ, наместник на

овдовелия Доростолски митрополитски престол

† Неврокопски митрополит НАТАНАИЛ

† Плевенски митрополит ИГНАТИЙ

† Старозагорски митрополит ГАЛАКТИОН, временно управляващ Западно- и Средноевропейска епархия

† Ловчански митрополит ГАВРИИЛ

† Пловдивски митрополит НИКОЛАЙ

сряда, 23 декември 2009 г.

Egyptian artifacts- back at home

Земите на днешен Египет са неизчерпаем извор на исторически ценности, всяка археологическа експедиция е увенчана с успех, всяка копка вади безценни артефакти. Но много от тях не са в Египет, а в различни музеи по цял свят. Някои са попаданали там "легално", други са откровено откраднати. Шумна борба за връщането на ценностите в родината им води проф. Захи Хауас, генерален секретар на Висшия съвет по древностите в Египет. Откакто той е поел този пост, в Египет са върнати над 5000 предмета, красили европейски и американски музеи. През октомври той обяви прекъсване на всякакво сътрудничество с Лувъра, докато не бъдат върнати петте надгробни фараонски обелиска, намиращи се там. Скоро след това Франция се съгласи да ги върне, а на 14 декември президентът Саркози символично предаде на египетския си колега Мубарак една от фреските.
Друг спорен артефакт е бюстът на Нефертити в Берлинския музей. Борбата за него се води от години, но днес египетското правителство е твърдо решено да постигне успех и да върне реликвата в историческата и родина.
В интересно интервю пред египетския "Ал Масри Алиум" проф. Хауас изтъква, че антиките, които той иска обратно са основно шест: Бюста на Нефертити от Берлинския музей, Дендрийския Зодиак и статуята на Имхотеп (строителя на Великата пирамида) от Лувъра, Розетския камък и статуята на Рамзес ІІ от Британския музей, статуята на архитекта на Втората пирамида от музея в Хилдесхайм, Германия.
Египет ще осъщестява натиск за възвръщането на артефактите си в сътрудничество с други държави, имащи този проблем, като Гърция, Турция, Гана... В началото на 2010 г. ще се проведе среща между 12 държави, които са имали велики цивилизации, и чиито антики са били окрадени. В края на срещата ще се излезе с "пожелателен списък" на нещата, които искат да им бъдат върнати.

понеделник, 21 декември 2009 г.

Christmas Dinner- what to wear

Christmas dinner Outside:


Kenneth Cole at ShopStyle


...and at home:


Bobbi Brown at ShopStyle

неделя, 20 декември 2009 г.

Christmas Tree І

Ето моята Коледна елха за тази година. Ще се постарая догодина да имам ако не истинска, то поне екологично пластмасово копие:)
Ето как става- лесно е:



Правим шаблон от вестник, очертаваме на картон ( от кашон) и изрязваме.


















За украса ще използваме станиоли от бонбони.













С тях обвиваме изрязани от картон кръгове и звезди.



























Върху елхата бележим мястото на всяко украшение.













Пробиваме по две дупчици.













Пробиваме по две дупки и във всяко украшение.












Захващаме украшенията към елхата с ленти, краищата остават отгоре.













Завързваме джуфка.













Елхата е готова.







































сряда, 16 декември 2009 г.

Wine " Omar Khayyam"



Омар Хайям (1048-1123) е бил първият велик суфи поет. Определян от някои като пияница, алкохолик и лентяй, за да се разбере мистичната му поезия е необходимо познание за Изтока. "Персийската поезия често има две значения – вътрешно и външно" (Парамаханса Йогананда)- така е и в рубаите на Омар Хайям- не е лесно за западния човек да разбере скритата там духовна същност и вътрешна мъдрост. Всичките му пламенни възхвали на виното и любовта са просто метафори на суфизма- виното е радостта от духа, а любовта е предаността към Бог.
Божествената любов е това, което поетът препоръчва като панацея за всички човешки беди и съмнения. Аз силно вярвам в това...

Какво ме подсети за Омар Хайям- бутилка вино, която купихме за Коледа- египетско вино, носещо името на поета. А стихът от задния етикет е този:

Dreaming when Dawn's Left Hand was in the Sky
I heard a Voice within the Tavern cry.
"Awake my Little ones, and fill the Cap
Before Life's Liquor in its Cup be dry."


        В просъница, когато Лявата Ръка на зората беше в небето,

Аз чух Глас в Ханската глъч:

“Събудете се, деца мои и напълнете Чашата

преди питието да пресъхне в бокала на живота”.






P.S. За мен беше учудващо да разбера, че паметник на Омар Хаям има в Букурещ, Румъния.